Ex Machina

Két szó: mesterséges intelligencia. 
Két típusú film van az én tapasztalataim szerint ebben a témában. Az első típusban az eszes robotok fellázadnak és átveszik az uralmat az emberek fölött, majd eltiporják az emberiséget a Föld színéről. Ide tartozik a Mátrix és az összes Terminátor. Biztos van egy csomó egyéb ilyen film is, amiket én nem ismerek.
A másik típusban az a fő kérdés, hogy képes-e egy robot emberi érzelmeket produkálni. Egy ilyen film az AI: Mesterséges értelem című, aminek a fő kérdése, hogy ha a gyermekarcú robot képes szeretetet átélni, akkor átéli-e a másik végleten a gyűlöletet is. Képes rá, úgyhogy selejtezik szegénykét. Még egy példa az Én, a robot, amiben szintén emberi érzésekre tanítanak egy robotot, mint például humor, empátia, lojalitás, éntudat.
Az Ex Machiná-ban picit mindkettő - a fellázadás és az emberi érzelmek - megjelenik, bár nagyon szerencsés film abban az értelemben, hogy ezerféleképpen értelmezhető a cselekmény. Két fő kérdés van (szerintem) ebben a filmben: 1. ha egy robot képes emberi érzelmeket megtanulni és megjeleníteni, ez egyben azt is jelenti-e, hogy ezeket az érzelmeket át is éli, 2. ha bámulatosan emberien tud viselkedni, akkor akar-e emberek közé beilleszkedni. 
Érdekes, elgondolkodtató, kevés akciót és sok töprengést tartalmazó film, mindössze 4 szereplővel. Egyszer érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése