A kutya szemszögéből

Malcolm Gladwell: A kutya szemszögéből
Malcolm Gladwell a kedvenc non-fiction íróm, de A kutya szemszögéből című, összesen 19 darabból álló, korábban a The New Yorker magazinban megjelent cikkeinek gyűjteményét évekig halogattam. Féltem tőle egyrészt azért, mert hallottam róla rosszakat is, másrészt azért, mert amíg nem olvastam, mindig volt egy tartalék, amit még olvashattam tőle.

Íme 6+2 kedvenc fejezetem és indoklása emlékül.

John Rock tévedése
Amit a fogamzásgátló tabletta feltalálója nem tudott a nőkről
Egészen újszerű összefüggéseket tanultam belőle a női hormonrendszer és a rák összefüggéseiről.

Az egymillió dolláros Murray
A hajléktalanságot egyszerűbb megoldani, mint kezelni
Rámutatott, hogy a normális eloszlási mintázatot mutató problémákkal szemben a hokiütő formájú görbével jellemezhető problémák megoldásával az a baj, hogy az emberek morális érzékének ellentmond: ha például az összes hajléktalan közül csak a legdeviánsabb 20% életét igyekszik megoldani a társadalom, az átlagember gyomra ezt nehezen veszi be, mert ezt a nagy mértékű törődést ők "nem érdemlik meg", még ha gazdasági szempontból mindenki jól is járna ezzel a lépéssel.

Képben vagyunk - vagy mégsem?
A mammográfia, a légierő, valamint a látás korlátai
Noha a Meskó Berci-féle optimizmuson szocializálódott lelkemnek kicsit túl borúlátó volt, részletekbe menően rávilágított a mammográfia módszerének hátrányaira.

Kölcsönszó visszajár
Akit plágiummal vádolnak, örök időkre bukott ember?
Arról érvel, milyen nehéz meghúzni a határt az ihletettség és a plágium között, illetve egyáltalán milyen abszurd dolog szavak vagy zenei hangok egymásutániságát valaki tulajdonának tekinteni, hiszen azzal a szerzőnek nem lesz kevesebb, hogy más ezt "elveszi tőle".

Kudarcművészet
Hol a határ a félelemtől való leblokkolás és a pánikreakció között?
Megtanultam, hogy a leblokkolás az, amikor az egyébként profi szinten, implicit módon, már-már ösztönszerűen végzett tevékenység stressz hatására visszaesik egy amatőr explicit tudásának szintjére, míg a pánik esetében az irány épp ennek ellenkezője: a nagy tapasztalaton alapuló, explicit tudás stresszhelyzetben a beszűkült látókör következtében elvész, és a viselkedés ösztönszerűvé válik.

Kirobbanó helyzet
A Challenger-ügyben nincs felelős, szokjunk hozzá ehhez a tényhez
A nagy katasztrófák utáni hosszas bizottsági vizsgálódások elvileg arra hivatottak, hogy a jövőben megelőzzük a hasonló katasztrófát, de valójában csak a lelkiismeret megnyugtatására szolgálnak, mert olyan komplex és high-tech gépeknél, mint amilyen egy űrhajó vagy egy atomerőmű, előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkezik egy ún. normális baleset, azaz olyan szerencsétlenség, aminek nincs közvetlen felelőse, ennélfogva kivédeni sem lehet.

(Az utolsó nagy szekcióban csak azért emelkedett ki kettő fejezet számomra, mert el tudom képzelni, hogy ezek ihlették a szerző két másik, nagyobb lélegzetvételű könyvét, amelyek nem mellesleg kedvenceim a Dávid és Góliát mellett.)

Kései virágzás
Az "ifjú titán" mítosza, avagy a zsenialitás két termékeny korszaka
Arról szól, hogy a tehetség mellett milyen külső tényezők együttese szükséges a sikerhez, l. Kivételesek c. könyv.

Az újfiú-hálózat
Mi az, amit az állásinterjú valóban elárul a jelentkezőről?
Az első pár másodpercben kialakított benyomásról és ennek a rapid véleménynek a kezeléséről szól, l. Ösztönösen c. könyv.

És akkor most várom a következőt tőle, mint egy szánalmas, nyálcsorgató rajongó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése