Elysium - Zárt világ

150 év múlva a gazdagok építenek maguknak egy űrállomást, és élik tökéletes világukat. A Föld megmarad a többi embernek, ahol ekkorra zsúfoltság, betegségek, légszennyezés, szegénység és bűnözés jellemző az életre. A föntieknek van egy szuper-berendezésük: egy gyógyító ágy, amire ha ráfekszel, azonnal meggyógyítja a betegségeidet. A Földön persze ilyen nincs.
Hogy, hogy nem, Matt Damonnak és ifjúkori szerelmének hirtelen egyszerre válik igen sürgetőssé, hogy eljussanak egy ilyen ágy közelébe. Ezért Matt Damon néhány alvilági barátjával együtt arra vállalkozik, hogy megbontják a rendszert és feljutnak az előlük egyébként elzárt világba. Még ők is meglepődnek, amikor ez sikerül, de persze további kalandok várnak rájuk "odafönt" is...
Matt Damon még a ráncaival együtt is csúcs, Jodie Foster Gábor szerint még 50 fölött is dögös, az ifjúkori szerelmet játszó Alice Barga a Legenda vagyokban szerepelt korábban, jé, ott is egyetlen fiatal női szereplőként. Tetszenek a "beszélőnevek", Matt Damont Max-nek hívják. Max, mint maximum, maximalista, maximális, csúcs szuper. A nő neve Frey, bár én végig Fay-t értettem, mint Faith, hit, hiszek benned, de így is sokat mondó, hogy Frey, free, mint szabad, szabadság, egyenlőség, satöbbi.
Engem a film leginkább a Lopott időre emlékeztetett, mert az is a jövőben játszódik, és az is rendszer-bomlasztásra invitál. A film végén - ahogy lenni szokott - részben helyreáll az igazságérzetünk, részben megmarad az űr, hogy akkor mégis hogyan történhetett volna másképpen.
A film készítői arra szerettek volna rávilágítani, hogy a világban egyre több a nagyon gazdag és a nagyon szegény ember, egyre nő a szakadék, és ki tudja, ez hova vezet hosszú távon. A film készítői készítették a District 9 c. filmet is, amiben szegény ufók idetévednek a Földre, és az emberek cudarul bánnak velük. Gábor imádja azt a filmet, sosem értettem meg, hogy miért, és az Elysium is nagyon tetszett neki. Nekem sokkal inkább beleillik az élvezhető, akciódús, látványos, mondanivalóval is itt-ott rendelkező sablon-filmek sorába.

2 megjegyzés: