Malcolm Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell 1963-ban született angol fickó, akinek eddig 4 könyve jelent meg magyarul. Az ő ismérve az, hogy társadalomtudományi kutatások eredményeiről mesél közérthetően és izgalmasan. Eddig csak három könyvét olvastam, de tervbe van véve a negyedik is. Az eddig kivégzettek közül legjobban a Kivételesek című tetszett, talán azért, mert az inkább volt szociológia, mint pszichológia.

A könyv arról szól, hogy a „kiemelkedő tehetségek” nem feltétlenül kiemelkedőek és pláne nem feltétlenül tehetségesek, inkább eléggé szerencsések ÉS rettentő szorgalmasak. A szerencsét kaphatják születési időpont, társadalmi berendezkedés, mások előítéletei vagy bármiféle különleges külső körülmény formájában, a szorgalom pedig szintén lehet belső indíttatású vagy külső kényszer okozata, a lényeg, hogy ez a két ismeretlen összetevő felbukkanjon az képletben, lehetőleg minél magasabb szorzóval, és az egyenlőségjel végén egy sikeres ember fog állni.

Az első rész a személyes körülményekről és véletlenekről szól néhány hírhedt és egy-két kevésbé ismert személy példáján keresztül. Ez az öt fejezet nagyon olvasatja magát, mert új az egész gondolatkör, tele van meglepetésekkel, és „lerántja a leplet” olyan emberekről, akiket mindenki irigyel. A második rész (szintén öt fejezet) a családi és tágabb szociális környezet hatásait vizsgálja. Ez csak azért kevésbé izgalmas, mert ekkorra már megtanultuk a leckét, de ez nem jelenti azt, hogy nem ad hozzá az első részhez, hiszen ennek a mondanivalója az, hogy a könyv első felében tárgyalt mechanizmusok szélesebb idő- és térbeli perspektívában is megállják helyüket.

Malcolm Gladwell metodológiailag az interdiszciplinaritást képviseli, igaz, erről általában nem beszél nyíltan. Okos fiú, szeretem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése